Εργαστήριο Συντήρησης Ξύλου, Ζωγραφικών Έργων και Φορητής Εικόνας

Στο Εργαστήριο Συντήρησης Ξύλου, Ζωγραφικών Έργων και Φορητής Εικόνας της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΑΤΕΙ Ιονίων  Νήσων, άνοιξε τις πόρτες του στους σπουδαστές της κατεύθυνσης το 2010, για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων Συντήρησης Ξύλου & Ξυλόγλυπτου, Συντήρησης Ζωγραφικών Έργων Ι και ΙΙ και Συντήρησης Φορητής Εικόνας Ι και ΙΙ.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο σε θέματα μελέτης, τεκμηρίωσης, επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης ξύλινων λαϊκών αντικειμένων, εκκλησιαστικών ξυλόγλυπτων, κορνιζών, επίπλων, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων με κύριο υλικό το ξύλο, και σε εκκλησιαστικές φορητές εικόνες σε ύφασμα ή προετοιμασία σε ξύλινο φορέα. Επίσης, έχει ως αντικείμενο την πρακτική εκπαίδευση των  σπουδαστών καιτην έρευνα πάνω σε θέματα μελέτης, τεκμηρίωσης, επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης των ζωγραφικών έργων πάνω σε υφασμάτινο υπόστρωμα

 

 

Η δραστηριότητα του  εργαστηρίου επεκτείνεται και στον τομέα της παροχής των υπηρεσιών στη  μελέτη των κατασκευαστικών υλικών και την ταυτοποίησή τους σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Φυσικοχημείας της Κατεύθυνσης. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ήταν και η δημοσίευση εργασιών μελέτης και συντήρησης ενός σταυρού αγιασμού που πραγματοποιήθηκε από τη σπουδάστρια του μαθήματος Συντήρηση Ξύλου ΙΙ, Νίκη Πανταζίδου, υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας Ευαγγελίας Κυριαζή, και με τη συνεργασία των διδασκόντων της Κατεύθυνσης Δρ. Αρτέμιο Οικονόμου και Δρ. Ελένη Κουλουμπή. Η δημοσίευση, με τίτλο  ‘The Study and Treatment of a late 18th-mid 19th c. Sanctification Cross from Mount Athos’, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Heritage Wood: Research & Conservation in the 21 st Century του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Οκτώβριο του 2013.

 

Στον εξοπλισμό του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνονται πάγκοι εργασίας με μεγεθυντικούς φακούς με φωτιζόμενους δακτυλίους,  σύστημα απεντόμωσης VELOXY, κλίβανος, στερεοσκόπιο, φορητό μικροσκόπιο USB, θερμαινόμενες σπάτουλες, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, μικρομοτόρ, δραπανοκατάβιδα, σέγες, πλάνες, εργαλεία ξυλουργικής και ξυλογλυπτικής, πεχάμετρα, museum vac, λάμπες και θάλαμος παρατήρησης UV, πιστόλι θερμού αέρα, ηλεκτρικό μάτι, εξοπλισμός, υλικά και εργαλεία αποτύπωσης και συντήρησης, chemisafe, chemihood, και ερμάρια φύλαξης χημικών και αντικειμένων προς συντήρηση.

Το αρχείο του εργαστηρίου περιλαμβάνει τα δελτία συντήρησης αντικειμένων που έχουν συντηρηθεί από τους σπουδαστές της κατεύθυνσης από το 2011 έως σήμερα.