Ζάκυνθος

Καταπράσινη και βουτηγμένη σε τυρκουάζ διάφανα νερά, όπως όλα τα νησιά του Ιονίου, η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος.

Μπορείς να την προσεγγίσεις από το λιμάνι της Κυλλήνης και σε περίπου μια μισή ώρα να φτάσεις το λιμάνι της. Ευλογημένη γεωμορφολογικά από τη φύση της η Ζάκυνθος χωρίζεται σε τρεις περιοχές.

Στο άγριο ορεινό τοπίο των βορειοδυτικών με τους απόκρημνους γκρεμούς, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα τυρκουαζ νερά θα συναντήσεις γραφικά χωριουδάκια χωμένα μέσα στη βλάστηση και θα κάνεις τις βουτιές σου από βραχώδεις ακτές.

Στη κεντρική περιοχή, τον Κάμπο όπως τον ονομάζουν οι Ζακυνθινοί, η φύση συνθέτει ένα μωσαϊκό μοναδικής ομορφιάς από ελαιώνες, αμπελώνες, δάση και λουλούδια. Η περιοχή είναι εύφορη και βγάζει εκλεκτά τοπικά προϊόντα όπως λάδι και κρασί.

Στο νότο σε περιμένουν χρυσαφένιες παραλίες με καταγάλανα νερά περιλαμβάνοντας τον οικολογικό παράδεισο του Κόλπου του Λαγανά. Όλος ο Κόλπος προστατεύεται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αφού εδώ έρχεται κάθε χρόνο η θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα για να εναποθέσει τα αυγά της. Η Ζάκυνθος οφείλει πολλά στη χελώνα. Για την προστασία της έχει επιβληθεί στις περισσότερες παραλίες του νότου μία ήπια τουριστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να έχουν διατηρήσει τη φυσική ομορφιά τους.

Η Ζάκυνθος συνδυάζει τα πάντα. Μοναδική φύση, υπέροχα νερά, δραστηριότητες, πλούσιο πολιτισμό, πυκνή βλάστηση, οικολογία, βουνά και κάμπο, ορεινά παραδοσιακά χωριά, Ναυάγιο, κοσμικά παραθαλάσσια θέρετρα, παραλίες για όλα τα γούστα, δυνατή νυχτερινή ζωή, καλό φαγητό, τοπικά προϊόντα, καντάδες και ομιλίες, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα είναι μόνο λίγα από αυτά που θα συναντήσεις κατά τη διαμονή σου στο νησί.

Η άνθιση του πολιτισμού που συντελέστηκε κατά την Ενετοκρατία κορυφώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Η Ζάκυνθος είναι η γενέτειρα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, του συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Γρηγορίου Ξενόπουλο, του εθνικού ποιητή της Ιταλίας Νικολάου Ούγκο Φώσκολου. Οι κατακτητές της Ζακύνθου της επέτρεψαν και θρησκευτικές ελευθερίες. Στη Ζάκυνθο μόνασε ο προστάτης του νησιού Άγιος Διονύσιος, Άγιος της συγνώμης, ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλλονιάς, χτίστηκαν πανέμορφες εκκλησίες και ναοί και ιδρύθηκαν Μονές. Το 1818 γίνεται έδρα της Φιλικής Εταιρίας. Εδώ μυήθηκαν προσωπικότητες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς και άλλοι σπουδαίοι αγωνιστές. Κατά τις περιηγήσεις σου θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς πολυάριθμα μουσεία, πανέμορφες εκκλησίες και Μονές καθώς και αξιοθέατα. Με την πλούσια ιστορία της και τον πολιτισμό της η Ζάκυνθος εκτός από χαλάρωση και ξεγνοιασιά μπορεί να σου προσφέρει τροφή για το πνεύμα αλλά και γνώσεις.

Πηγή: EcoZante.com